P饾悽饾悶饾惉, 饾悿饾惌贸饾惈饾惒 饾惂饾悮饾惉 饾惄饾惈饾惓饾悶饾惈饾悮饾惓饾悽艂, 饾悮 饾惄贸藕饾惂饾悽饾悶饾悾 饾惈饾惃饾惓饾悿饾惃饾悳饾悺饾悮艂 饾惏 饾惉饾惃饾悰饾悽饾悶! Carbon (Karel) ADOPTOWANY!

Trafi艂 do schroniska w dziwnych okoliczno艣ciach, zg艂oszony jako pies, kt贸ry przyb艂膮ka艂 si臋 do mieszka艅ca Po艂omii i zagryz艂 mu zwierz臋ta. Karel do艣膰 d艂ugo by艂 nieufny, co z jednej strony zdarza si臋 psom, kt贸re trafiaj膮 do schroniskowego kojca, ale jednak pierwsze wra偶enie, czyli 艂atka psa agresywnego, gwa艂towne reakcje, warczenie, kt贸rym jasno informowa艂 nas, 偶e mamy si臋 do niego nie zbli偶a膰 spowodowa艂y, 偶e mija艂y kolejne dni, a my nie by艂y艣my w stanie wyprowadzi膰 go z kojca na spacer, bo nie mog艂y艣my za艂o偶y膰 mu ani obro偶y ani szelek.

W ko艅cu jednak emocje opad艂y, a nasze starania, 偶eby zdoby膰 zaufanie tego pi臋knego psa si臋 powiod艂y! 19 stycznia za艂o偶y艂y艣my Karelowi obro偶臋, a na wieczornej wizycie Gabinet weterynaryjny lek. weterynarii Tomasz Garbal, kt贸ry przyjecha艂 do schroniska z p. #Iwon膮, #behawioryst膮 i jego #pomocnikiem, uda艂o nam si臋 wyj艣膰 z Karelem na pierwszy kr贸tki spacer, zaszczepi膰 go i zaczipowa膰. Kolejne dni to ju偶 d艂ugie spacery i coraz lepsze poznawanie Karela, kt贸ry okaza艂 si臋 by膰 ca艂kiem przyjacielskim, m膮drym psem. Pies po wyj艣ciu z kojca od偶y艂, eksplorowa艂 nowy teren, bawi艂 si臋, zaczepia艂 i po prostu cieszy艂 si臋 偶yciem.

W mi臋dzyczasie, dzi臋ki du偶ym zasi臋gom, kt贸re zyska艂 nasz post o Karelu i og艂aszaniu go na tematycznych grupach, zg艂osi艂o si臋 do nas kilka sensownych os贸b, kt贸re zaoferowa艂y swoj膮 pomoc, wiedz臋 na temat tej rasy, a w ko艅cu zainteresowa艂a si臋 nim tak偶e para, kt贸ra ma ju偶 u siebie karelczyki. Zaoferowali mu 艣wietny dom. Zdecydowali艣my si臋 da膰 temu psu dom u ludzi, kt贸rzy rozumiej膮 i kochaj膮 t臋 ras臋, doskonale znaj膮 jego potrzeby i potrafi膮 je zaspokoi膰.

Ostatni tydzie艅 w schronisku to ju偶 same przyjemno艣ci, spacery, przytulanie, a w pi膮tek 26.01 na ostatnim spacerze z Karelem Agata dosta艂a nawet ca艂usy! Pies bez najmniejszego problemu sam wpakowa艂 si臋 do samochodu przewo藕nika: https://www.facebook.com/4PetsNS i ruszy艂 w kilkugodzinn膮 podr贸偶. Koszt transportu pokry艂a oczywi艣cie Fundacja Psi Azylek.

Karel na miejscu jest ju偶 kilka dni. Teraz nazywa si臋 Carbon. Codzienne spacery i aktywno艣膰 mu s艂u偶膮. Nowi opiekunowie s膮 nim pozytywnie zaskoczeni- to m艂ody, ok. 2,5 letni pies, kt贸ry nie wykazuje wi臋kszych problem贸w, a wr臋cz ma ju偶 wiele wyuczonych zachowa艅, kt贸re zaskakuj膮 nowych opiekun贸w. Na swojego „pana” wybra艂 pana domu i to jemu najcz臋艣ciej towarzyszy. Inne osoby raczej ignoruje (no ale takie s膮 karelczyki). Przychodzi si臋 przytula膰 i g艂aska膰, reaguje na przywo艂anie na gwizdek i wygl膮da na to, 偶e przed nim dobre, psie 偶ycie:)

饾悘饾惃饾惏饾惃饾悵饾惓饾悶饾惂饾悽饾悮 饾悅饾悮饾惈饾悰饾惃饾惂, 饾悰膮饾悵藕 饾惉饾惓饾悳饾惓臋艣饾惀饾悽饾惏饾惒 鉂